Jezuiti - Košice

Stránka košickej komunity

  • Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma
Aktuality
I. Poďakovanie kňazom.

Milí bratia kňazi,

napriek všetkým prekážkam, ktoré nám stáli v ceste pri prípravách na stretnutie so Svätým Otcom Františkom, podarilo sa nám s Božou pomocou zorganizovať nádherné podujatia, ktoré oslovili mnohých svojou spontánnosťou a vydareným priebehom. Celá scéna, program, účinkujúci, technicko organizačné zvládnutie, ale aj samotný počet účastníkov zvrátil všetky skeptické scenáre. Ďakujem všetkým vám, ktorí ste vo svojich farnostiach povzbudzovali k účasti a sami aj sprevádzali veriacich do Košíc. Posolstvo z Košíc, či už z Luníka IX alebo Lokomotívy, ale aj veľmi významná zastávka Svätého Otca v Kňazskom seminári sv. Karola Boromejského a na Hlavnej ulici, sa stali stredobodom pozornosti celého sveta. Z tohto stretnutia so Svätým Otcom Františkom budeme ešte dlho čerpať. Chcem vás povzbudiť, aby sme sa vrátili k jeho slovám a premeditovali si jeho odkaz.

S pozdravom a požehnaním

Mons. Bernard Bober

arcibiskup - metropolita

II. Poďakovanie otcov biskupov.

Slovenskí otcovia biskupi ďakujú všetkým, ktorí svojou pomocou a obetavosťou prispeli k príprave návštevy Svätého Otca na Slovensku. Poďakovanie patrí našim policajtom a vojakom, hasičom a zdravotníkom a spolu s nimi všetkým príslušníkom zložiek štátu, ktoré sa zapojili do realizácie tejto apoštolskej cesty. Ďakujeme za ústretovosť prezidentskej kancelárii, vláde Slovenskej republiky i miestnym samosprávam. Samozrejme, ďakujeme organizátorom, architektom, stavebníkom, kňazom, ktorí chystali liturgie, autorom programov aj všetkým účinkujúcim. Ďakujeme tým, ktorí sa postarali o celú logistiku, ako aj tým, ktorí pomáhali zdravotne hendikepovaným osobám.  Osobitným spôsobom ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a ich koordinátorom, ktorí podali nesmierny výkon. Veľmi si všetku túto pomoc vážime a prosíme Pána, aby ju štedro odmenil a požehnal. Svätý Otec svojou návštevou Slovenska rozsial mnoho dobrých semienok do našej pôdy. Ďakujeme mu za to, a prajeme všetkým, aby sme z nich dokázali vypestovať bohatú úrodu pre duchovné dobro celej krajiny. Ešte raz: Pán Boh všetkým zaplať a požehnaj!

Prečítať na záver homílie v nedeľu 19. septembra 2021

III. Vyhlásenie charitatívnej zbierky pre Kubu

Povzbudení návštevou a podnetmi Svätého Otca rozhodli sa slovenskí biskupi vyhlásiť na budúcu nedeľu - 26. septembra 2021 - vo všetkých slovenských kostoloch zbierku na pomoc pre núdznych na Kube. Zbierka chce byť jedným z ovocí návštevy Svätého Otca, ktorý opakovane upriamuje pozornosť na bratov a sestry, ktorí majú ťažkosti, zostávajú však prehliadaní.

Problémy Kuby prehĺbila celosvetová pandémia koronavírusu. Situácia narastajúcej materiálnej chudoby v tejto krajine je pre nás pripomienkou toho, že máme byť za čo vďační, a zároveň by sme nemali prehliadať tých, ktorí rovnaké šťastie nemajú. Našim cieľom je podeliť sa, tak ako sa v minulosti iní podelili s nami, keď sme to potrebovali.

Na budúcu nedeľu (26. septembra) teda biskupi vo všetkých kostoloch vyhlasujú zbierku na pomoc pre chudobných na Kube, a prosia vás o vašu štedrosť v duchu povzbudení, ktoré sme počuli počas návštevy Svätého Otca. Už vopred vám vyslovujeme úprimné "Pán Boh odmeň!" a ďakujeme.

Prečítať v rámci farských oznamov v nedeľu 19. septembra 2021